Kis karácsony, zöld karácsony

Jön a zöld karácsony!!

Itt vannak az ötletek arra, hogy hogyan legyen zöldebb a karácsonyod.

Ha azon gondolkodnál, hogy melyik a környezetbarátabb megoldás, az igazi fák jobbak mint a mű fák, mert azok valamilyen PVC alapanyagból készülnek, sok energia kell az előállításukhoz és nagyon nehezen bomlanak le.

A műfák átlagos élettartama 6 év, ami nem túl sok, és a nagy részük Kínában készül, úgyhogy még egy csomó környezetszennyezés idehozni őket. Azok a cégek, akik ilyennel foglalkoznak, biztos nem vesznek CO2 kvótát a kibocsájtásukért.

Az igazi fa, még ha ki is vágják, Co2 semleges, mert növekedés közben megköti azt a mennyiséget, amit az elégetése vagy a komposzálódása visszajuttat a környezetbe. A fenyők többségét Nyugat-Magyarországon termesztik, az erdei és a fekete fenyők azonban az Alföldről származnak. A fenyők kivágása ilyenkor nem számít természetkárosításnak, a karácsonyfákat mezőgazdasági területen, kimondottan erre a célra nevelik. 

Idén megpróbálunk venni nagyobb adag cserepes fenyőfát, ezeket vissza lehet hozni karácsony után vagy ki lehet ületni a szabadba. Részletek itt.

Vagy neveld a saját fenyőfádat! Részletek itt.

Ne felejtsd el kikapcsolni a fenyő világítását.

Tudom szép. Egy ideig kapcsold is be. De feleslegesen ne égesd. Már így is az áramfelhasználás 10-15%-át a készenlétben hagyot készülékek adják.

Üdvözlőlapok

Mindenki kapott vagy küldött már ilyet. Többszázezer kering az országban ilyenkor. Egyelőre nem találtunk újrahasznosított lapokat, ha találunk, szólunk. Addig küldjél e-mailt.

Újrahasznosított csomagoló papír

Papolhatunk az újrahasznosításról, hogyha nem veszünk újrahaszosított termékeket. Használj újrahaszosított csomagoló anyagot !

Gyertyák
A viasz (paraffin) gyertyák petróleum származékból készülnek, úgyhogy se Neked, se a környezetednek nem jók. A mészviasz, a természetes növényi alapú gyertyák, vagy szójaviasz gyertyák jobbak, mert elbomlanak, nem füstölnek, tehát környezetbarátok.

Itt vásárolhatsz belőlük.

Újrahasznosított karácsonyfa díszek
Leginkább tessék mézeskalács díszeket csinálni. Vagy újrahaszosított díszeket. Találtunk  pattogatott kukoricával, dióval,  fahéjjal, gyömbérkenyérrel, magyallal, örökzöld növényekkel feldíszített fákat.

Ésszel az elemekkel
Sok fénykép-sok elem, különösen karácsonykor. Elemek nehezen újrahasznosíthatóak. Próbáld ki az elemtöltő varázslónkat, vagy használd a USB-ről tölthető elemeinket.

Karácsonyi pulyka
Tudom, nálunk általában halat esznek karácsonyra. De annyi féle hal van, hogy azokhoz már egy élelmiszer áruházat kellene üzemeltetnünk. Egy páran azonban pulykát eszünk, ezért idén karácsonyra beszereztünk nagy, bio pulykákat, amelyek nagyon finomak! Ilyet még tényleg nem ettél. Próbáld meg itt.

Ajándékozd el a nem használt ajándékaidat
Sajnos mindenki kap legalább 1 olyan ajándékot karácsonyra, amelyet nem szeret. Mi  gyakran jótékonysági intézményeknek adjuk ezeket az ajándékokat. Mostanában személyes okokból leginkább az I.  számú gyerekklinikát ajánljuk.